Δερεδάκης Νικόλαος


Ο Νίκος Ι. Δερεδάκης γεννήθηκε το 1968 στο Ρέθυμνο. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Κατερίνα Αγαπάκη και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε δάσκαλος στο ΠαιδαγωγικόΤμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ειδική Αγωγή στο Διδασκαλείο Ρεθύμνου. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος και ως Διευθυντής σε αρκετά σχολεία του Ρεθύμνου. Σήμερα είναι Διευθυντής στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Είναι από τους παλιότερους Δημοτικούς Συμβούλους στον Δήμο Ρεθύμνου, αφού εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 2006, θέση που διατηρεί έως και σήμερα. Είναι μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Δ.Σ. του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνου στην Αμνάτο.

Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων-Μισιρίων «Εμμ. Παχλάς», Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης και Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου. Σήμερα είναι Ταμίας της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και Γ. Γραμματέας του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Είναι συγγραφέας δώδεκα βιβλίων σχετικών με την Τοπική Ιστορία, ενώ άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις ιστορικού ενδιαφέροντος. Έχει συνεχή αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, από το 1999, για θέματα αυτοδιοικητικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ιστορικά.