ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 19.280.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σημαντική για την οριστικοποίηση των ενεργειών προετοιμασίας της προκήρυξης του κρίσιμου έργου αποκατάστασης και ενίσχυσης της θωράκισης του προσήνεμου μόλου Λιμένα Ρεθύμνου υπήρξε η επίσκεψη της Πρόεδρου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ειρήνης Κουτσαλεδάκη στην Αθήνα. Πλέον οι διαδικασίες ωρίμανσης έχουν ολοκληρωθεί  διασφαλίζοντας τα δυο κρίσιμα προαπαιτούμενα σκέλη:

Ø  Επιβεβαίωση ρητής δέσμευσης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των 17.500.000 ευρώ.

Ø  Υλοποίηση της προετοιμασίας της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής, μέσα από την ολοκλήρωση του ελέγχου από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη  και ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ρητή επιβεβαίωση δέσμευσης  της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των 17.500.000 ευρώ για την «αποκατάσταση και ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μόλου Λιμένα Ρεθύμνου» καθώς και συνοδών έργων που αφορούν:

α) Τη χρηματοδότηση κονδυλίου για την αφαίρεση της άμμου από τον πυθμένα  του λιμένα Ρεθύμνης με προϋπολογισμό έργου 1.200.000 ευρώ.

β) Αντικατάσταση πλωτών προβλητών προϋπολογισμού 580.000 ευρώ

Η δε υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής αυτού ολοκληρώνεται, κάτι που επιβεβαιώθηκε από παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή του ύφαλου μόλου θωράκισης θα απλωθεί κατά μήκος του προσήμενου μόλου σε έκταση με το πλάτος της να φτάνει τα 32 μέτρα με κλιμακωτή εξέλιξη και διαφορετική διαστρωμάτωση πετρωμάτων και τεχνιτών ογκόλιθων, με σκοπό την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων  στο χώρο του λιμένα. Αποτελεί μια λιμενική υποδομή ύφαλου κυματοθραύστη προστασίας από τον κυματισμό ,μην προσβάλλοντας την άμεση γειτνίαση του με το φρούριο Φορτέτζας ,το Ενετικό Λιμάνι και τον Αιγυπτιακό Φάρο, ενώ τέλος ανοίγει προοπτικές κάλυψης  των ενεργειακών αναγκών του λιμένα μέσω μετατροπής της κυματικής πρόπτωσης σε  ενεργειακής κάλυψη συμβάλλοντας και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθεί δήλωση της κ.  Κουτσαλεδάκη:

«Το Ρέθυμνο και οι ανάγκες του μας ενώνουν όλους μιας και αγαπάμε την πόλη που ζούμε. Η εξασφάλιση 19.280.000 ευρώ και η τόσο άμεση εξέλιξη των ενεργειών ωρίμανσης δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και για εμένα προσωπικά αποτελεί το καλύτερο επιστέγασμα που σφραγίζει την ολοκλήρωση της πορείας μου στο Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τον τοπικό Βουλευτή κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη θεσμική συνεργασία και ειδικά για την κρίσιμη στήριξη της προσπάθειας χρηματοδότησης όσο και των διαδικασιών επίσπευσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Παράλληλα, οφείλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής και την ηγεσία του για την άριστη συνεργασία τους όλο το προηγούμενο διάστημα  με δεδομένο ότι από την πρώτη στιγμή  αφουγκράστηκε την αναγκαιότητα μέριμνας της ασφάλειας του λιμένα, του  ελλιμενισμού  σκαφών διαφόρων λειτουργιών  αλλά και της ίδιας της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας ουσιαστικής παρέμβασης  ασφάλειας των κάτοικων της πόλης μας, αλλά και ασφαλούς ανάπτυξης του συνόλου των λειτουργιών που πραγματοποιούνται στο λιμάνι.

Είναι ένα έργο που για χρόνια αποτελούσε ζητούμενο χωρίς να υπάρχει καμία συστηματική ενέργεια ωρίμανσης. Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα μελέτης αλλά και υλοποίησης και ως εκ τούτου είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που σήμερα δεσμεύονται τα χρήματα από ευρωπαϊκό κονδύλι να υλοποιηθεί το κύριο έργο και μαζί με τα συνοδά έργα να αποτελέσει την πρώτη πολλαπλή παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Η ορθή ιεράρχηση των αναγκών  από τη Διοίκηση ,η συνεργασία φορέων της Αυτοδιοίκησης με την  Πολιτεία αλλά και η ορθή εκτίμηση των αξόνων των χρηματοδοτικών εργαλείων  για υλοποίηση, εκτιμηθήκαν ως  βαρύνουσας σημασίας στην εξέλιξη αυτή .Η Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου όπως και  οι  εξωτερικοί  συνεργάτες λιμενολόγοι  ανταποκρίθηκαν  άψογα στις απαιτήσεις σύνταξης αλλά και αδειοδότησης της μελέτης. Αναγνωρίζω την επίμονη και μόνο ευχαριστίες μπορώ να εκφράσω για αυτό. Παραδώσαμε ένα πλήρη φάκελος της μελέτης που μαρτυρούσε τεκμηριωμένα  ένα τεχνικά πλήρες και υπερώριμο έργο. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης και το Υπουργείο Ναυτιλίας  το έκριναν  υποδειγματικά έτοιμο για προώθηση προκειμένου σήμερα να είμαστε έτοιμοι για την εκτέλεση του διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου κατασκευής. Κλείνοντας, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η ολοκλήρωση των προαναφερθέντων διαδικασιών για εμένα προσωπικά υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας μου και ως εκ τούτου ήμουν υποχρεωμένη για τη στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του. Τιμώντας την επιλογή όσων   με επέλεξαν να υπηρετώ στο Δήμο μέσω του Δημοτικού  Συμβουλίου και κυρίως όλους τους Ρεθεμνιώτες στους οποίους δεν αξίζει η παθογένεια του παραλιακού μετώπου αλλά η ασφαλής ανάπτυξη του».